Thursday, February 3, 2011

AN NAHL : AYAT 96 & 97

AN NAHL : AYAT 96 & 97

by FIRMAN ALLAH on Thursday, 03 February 2011 at 23:00

سم الله الرحمن الرحيم

  1. Apa yang (ada) di sisimu akan lenyap (hilang-musnah-hancur), sedangkan apa yang ada di sisi Allah akan kekal. Dan sesungguhnya kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang sabar dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan.
  2. Barangsiapa yang mengerjakan amal soleh (mereka itu) baik lelaki maupun perempuan dalam keadaan (sungguh-sungguh) beriman (kepada Allah), maka sesungguhnya akan Kami berikan kepadanya (balasan) kehidupan yang lebih baik, dan sesungguhnya akan Kami beri balasan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan (itu).

PENGAJARAN DARI AYAT INI

Allah akan membalas berlipat kali ganda pahala dan kebaikan bagi sesiapa jua lelaki dan perempuan yang beramal soleh dan melakukan kebaikan semata-mata kerana Allah Taala. Dalam anda melakukan kebaikan itu, sudah pastilah ada rintangannya dan rintangan itu mungkin berupa cegahan dari mereka yang benci dan hasad (dengki) terhadap anda.

Janganlah anda berputus asa dalam melakukan kebaikan dan kebajikan, anda harus meneruskannya (melakukan kebaikan) kerana Allah Taala walau pun akan ada seribu yang lain membenci. Jika perbuatan mereka itu SALAH, maka anda akan tegas menyatakan bahawa ianya SALAH, dan jika HARAM maka bertegaslah pula dalam mengHARAMkannya. Lakukanlah usaha berterusan dalam memerangi kemungkaran demi SYIAR Agama Allah Taala, yakni dengan tidak mengharap sanjungan ataupun apa-apa balasan dari makhluk selain harapan kepada Allah Azzawajala ~ Wallahualam ~

No comments:

Post a Comment