Monday, April 4, 2011

Gologan Fasik

AR RUUM : AYAT 14, 15 & 16

by FIRMAN ALLAH on Saturday, 02 April 2011 at 23:05

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

بسم الله الرحمن الرحيم

  1. Dan pada hari terjadinya kiamat, di hari itu mereka (manusia) bergolong-golongan (berpecah kepada beberapa golongan yang pelbagai ragamnya mengikut amalan mereka semasa hidup di dunia dahulu).
  2. Adapun orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh, maka mereka itu Allah tempatkan dalam taman-taman (syurga) bergembira.
  3. Adapun (manakala) orang-orang kafir dan mereka yang mendustakan ayat-ayat Kami (yakni mereka yang mengaku Islam tetapi fasik dan mendustai ayat-ayat Allah dalam Al-Quran serta mereka juga memandang remeh perintah Allah demi kepentingan hidup di dunia dan demi mengekalkan kuasa sementara yang mereka miliki) mereka ini juga (mengikngkari serta mendustakan) akan menemui hari akhirat, maka mereka (dalam golongan ini) tetap kekal berada dalam siksaan (neraka).

AT TAUBAH : AYAT 84 & 85

by FIRMAN ALLAH on Friday, 01 April 2011 at 15:27

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته

بسم الله الرحمن الرحيم

  1. Dan janganlah kamu sekali-kali mensolatkan (jenazah) seorang yang MATI di kalangan mereka dan janganlah kamu berdiri (mendoakan mereka) di kuburnya. Sesungguhnya mereka itu telah kafir kepada (perintah) Allah dan Rasul-Nya dan mereka itu (ada yang) MATI dalam keadaan fasik (yakni taat pada sesuatu hukum tetapi ada juga hukum yang tidak ditaati mereka ini. Allah mengklasifikasikan orang yang memakai sebahagian dari hukum Islam dan menolak pula hukum yang tidak sesuai bagi dirinya dan pengikutnya sebagai golongan FASIK - golongan yang termasuk dalam larangan Allah dari kita mensolatkan jenazah mereka sepertimana dalam ayat 84 Surah At Taubah ini)
  2. Dan janganlah harta benda serta anak-anak mereka (harta benda dan keturunan golongan FASIK ini) menarik hatimu. Sesungguhnya Allah menghendaki untuk mengazab mereka di dunia dengan (sebab) harta dan anak-anak (keturunan mereka itu) dan agar melayang nyawa mereka dalam keadaan kafir (Nauzubillah himinzalik - Minta dijauhkan Allah dari kita bersekongkol dengan golongan Fasik itu yang kebanyakannya adalah terdiri dari mereka yang berharta dan berkuasa, kerana dengan harta dan berketurunan yang nampak seperti baik-baik di mata orang ramai itu menjadikan mereka seperti seorang yang mulia, walhal mereka itulah orang-orang yang jelas nyata kefasikannya terhadap Allah dan perintah-Nya. Mudah-mudahan Allah menjauhkan kita dari tertarik kepada mereka dengan taburan harta dari sumber haram yang tidak kita ketahui asalnya)

No comments:

Post a Comment