Tuesday, September 15, 2009

Teriakan Hati Seorang Pelajar : Perancangan Bandar Dan Wilayah

or as in english, URBAN AND REGIONAL PLANNING.

hah! mesti korang tak berapa pasti pernah ke tidak dengar bende ni.kan ? kan?
atau korang mesti terfikir, ape bendelah bende rancang2 nih. panjang bebenauuu.

okaylah,itulah perasaan aku masa aku mula2 TERKLIK butang UPU untuk pemilihan kursus ni.
aku letak pilhan yang ke TUJUH pulak tu, tak pasal2 aku dapat. *sigh*. Inilah satu2 nye bidang pilihan aku yang menggabungkan seni dan sains. yang lain masa aku pilih hari tu berdasarkan sastera dan seni seratus peratus! kerana aku memang berjiwa seni! Itulah aku.*teheh*. bangga nih. ahah.

serius.

Masa aku TERKLIK kursus ni, aku cakap..hmmmm cube je lahhh mana tau best kan?. boleh reka2 bandar..rancang2.......aku ingat senang lah nak rancang bandar ni macam main game dalam The Sims City tuh.tapi, sejak EMPAT bulan aku berada di dalam kursus ni di UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA, JALAN SEMARAK, KUALA LUMPUR(UTM).AKU MULAI SEDAR.

SEDAR APE EK?

sedarlah! bahawa kursus ni merangkumi 60% sastera dan 40% sains dan matematik secara kasar/asasnya.aku pun macam MENYESAL DAN BENGANG jugaklah macam mana aku boleh termasuk dalam bidang ni. ingat senang nak rancang bandar? kene fikir GUIDELINES atau PIAWAIAN perancangan ye cik akak.

sememangnya aku amat leceh dalam bab2 mengira atau memikir ni. aku lebih mencintai bidang bahasa, sastera, kesenian atau lebih tepat lagi bidang yang menjanjikan KEDAMAIAN.

faham x kenapa aku cakap kedamaian? fikir2lah sendiri, lain orang lain cara pemikirannya. ahah. tidak begitu?

mungkin aku sudah dilahirkan begini, begitu menjiwai kesasteraan dan kesenian. DAN AKU AMAT BERSYUKUR! =)



Tapi, bile dikenangkan kembali, 4 bulan berada di dalam kursus ni, niat untuk beralih arah dan memilih bidang yang mempunyai SERATUS PERATUS KETULENAN SASTERA nya, aku mulai rasa risau, kenapa? aku rasa tidak terlambatkah kalau aku beralih bidang? Nanti aku bincang dengan Ummiku. Tapi, adakah Ummi akan gelak sambil menyokong ku kerana berjaya MENJUMPAI DIRIKU YANG SEBENAR DAN MEMILIH BIDANG YANG SEALIRAN DENGAN PEMIKIRANKU dan mengatakan 'belajar lah anak, semoga kau berjaya dalam bidang yang kau ceburi dan merentasi haluan terusan kehidupan berliku ini dengan cemerlang? atau gelak sambil mencubit pahaku sehingga kesakitan dan memarahi aku tatkala yuran yang sudah dibayar berharga 1000 lebih kepada UTM dan mengklasifikasikan aku sebagai budak yang banyak kerenah dan mengada-ngada 'kejap itu kejap ini' nak kene sepak ni! ...(?)

Setakat ni, aku berusaha mendalami lagi apa itu Perancangan Bandar Dan Wilayah, supaya dapat aku lebih mencintai bidang ini dan bertahan untuk 3 tahun mengecapi segulung diploma !

aku gunakan satu perkataan saje.

SUSTAINABILITY / KEMAPANAN.

ape tuh? cari kamus! *bak kata pensyarah aku*.

sebenarnya bidang perancangan ini diwujukan (dahulunyalah) bagi mewujudkan sistem perbandaran atau kawasan penempatan yang terancang dan tersusun, Korang belajar sejarah kan?? Contoh bandar terancang apa?? Mohenjo Daro, Harappaaa kan? lebih kurang camtu lah.tpi tamadun dulu rancang bandar untuk keharmonian struktur hidup pada waktu itu. dan untuk tujuan2 lain sperti keagamaan dan adat resam.

Zaman moden sekarang, segala perlakuan manusia akan memberi kesan terhadap alam sekitar, cntohnya perindustrian skrg ni, kalau tak kawal makin teruklahhh bumi maka lahirlah masalah seperti GLOBAL WARMING dan SEGALANYA.



Justeru itu, pada masa kini, bidang perancangan bandar dan wilayah lebih mnfokuskan bagaimana sesebuuah pembangunan kawasan itu diJAYAKAN dengan giat TANPA memberi KESAN NEGATIF TERHADAP ALAM SEKITAR.

itu lah yg cuba aku terapkan dalam minda aku skrg ni, supaya aku dpt bertahan dalam kursus ni. HAISH ntahlah, kalau ikutkan kata hati mahu je aku BLAH ambil TESL atau Undang-Undang takpun bidang sastera lain yang dijamin 100% ketulenan sastera nya.

Tapi bile difikirkan balik, ada hikmah nya bidang perancangan ini diwujudkan, semuanya untuk KEBAIKAN MANUSIA SEPANJANG ZAMAN. yelah kalau takde orang yang nak rancang supaya bumi ni selamat dan harmoni untuk didiami, alamatnya hancurlah bumi ni KAN???





kalau anda sudi bagi pendapat, silalah jangan malu-malu untuk menghadiahkan pendapat anda di sudut komen bawah nih. kerana saya yakin, satu pendapat itu umpama sebutir mutiara untuk dinilai. :)






sorrylah kalau korang terpaksa baca post panjang2 ni, dah nak raya kan?terpaksa pula korang dengar masalah aku. HAHAHA kesian banget deehhh..

okaylah maaf zahir dan batin.

SELAMAT HARI RAYA!! eheh

89 comments:

  1. oh damn..i know hw u feel. hoho
    wauw.. gile.. 7th choice pon leh dpt? hik3..
    better than none meh..

    same course as my friend la. Perancangan kan?
    reading ur post, rasa mcm x konfident lak leh dpt apa yg kite nk dr upu kn? huhu terpakse berebut ngn org.

    anyway, if u can cope for another 2 years, go ahead..

    u can always change course for degree kalau dah minat sgt something, it will be quite ok for u to handle in degree level. Mana nak tau, u'll 'fall in love' with this course after 3 years? huhu...

    My friend yg same kos with u lagi la...
    she didnt even ask for it, and she got it.
    She gave it ago.. and right now she's duin fine. In her 2nd year now, i think.

    ReplyDelete
  2. Sis Ayie maybe that's because she has passion or maybe some towards mathematics but as for myself, I hate mathematics hundred percent! and i dont know why I hate it so much. I also got a C for math in SPM. :(( but thinking about changing course, UTM doesnt have any options in pure arts streams, that means I have to change campus, and that also means tons of works to be done. Maybe no, I'll change my course in degree later. or would I? maybe I'd change to art streams now? Who knows? Just wait and see. ;)

    ReplyDelete
  3. hahaha.
    i jd stress nk bace
    see u monday ok
    presentation dont forget

    ReplyDelete
  4. ni sume rzeki....aq yakin law kte slalu b'usaha smpai bjaye kte msti bley jdg trbaek......blom tntu owg yg mhon jurusan ni dpt pe yg dowang mohon..so.pd yg da dpt..truzkn la....mgkin ni m'mudahkn kte tok dpt pluang pkerjaan satu ari nt....so,,umust go on!!!!jgn toleh ke blkg!!! truzkn usaha......gudluck..

    ReplyDelete
  5. Nard

    nard pown stuju gak ngan u...coz nard pown berada d bidang yg sama,perancang bandar...nard mmg minat glew sastera,now dlm plan nk tka kos,,dl mmg redha dpt prancang bdr,tp bila da nk masuk sem 2,mmg tekanan coz kte x minat..we should do something that we lurve or like...only then we''l be hepy!!!!

    ReplyDelete
  6. kire ok la 2 bidang ni...bez la..mmg amat mencabar dan kadang2 terase fedup kan..nk2 menghadap wat layout2..hohohho..pas2 projek lak macam2..ne g site,panas2..jalan kehulu kehilir utk cari maklumat...sabar je lah kan dgn koz ni..sape xtahan mmg la ase nk out dr koz ni..sape nk teruskan ne mental yang kuat gitu..rilek2...sy dah alaminya...tp percaye lah if lepas sesuatu pojek 2 kamo akan rase wow!ni ke aku wat??mcm xcayer...dr koz ni kita taw mcm kan??jalan lebar bape kaki..rumah teres ukuran bape,kilang lak ukuran bape,hal2 ape itu rancangan tempatan(RT),rancangan khas,(RK)..parking ade bpe jenis..mcm2 kan,..kita mampu wat sume 2 cumer kita xyakin dengan diri kita...berusahalah...

    ReplyDelete
  7. erm..tak jadi la sya ambik kos ni kalau susah..actually saya pn minat giler gn sastera...

    ReplyDelete
  8. salam...sy pom termasuk dlm golongan mcm awk..hurm..mint pendkn tp tut2 dpt planning nih..stp dlu ambik sastera gak..n xpnh bjr drawing...bkt pom xde dlm seni lukisan nih..huwaaa

    ReplyDelete
  9. erk~~.. mathematic ker course nie.. slme aku blajor smpai hbis dgree, die pnye math pnye lar senang, add math SPM pon lg ssh... course nie lbih kpd critical thinking n decision making.. wat2 plan 2 jst basic things tuk hidup je dlm field nie..

    ReplyDelete
  10. Green, memanglah matematik dia matematik moden, tapi ini semua mengikut minat masing-masing. Kalau dah tak minat tu, memang susah nak bawa. Tak kisahlah, add math ke, math tambah tolak ke.

    ReplyDelete
  11. ok, so kire mmng ko x minat lar course planning/planologi nie.. aku pon x minat tp nk x nak blajo lar smpai hbis (i2 pn aftr 2x aku mintk tukar course kne reject ngn fac. board).. BTW ko minat ape sbryer Sains Sosial ker Sastera Ikhtisas..

    ReplyDelete
  12. Aku sebenarnya minat seni halus/grafik/multimedia/animasi/seni layar/pengiklanan/

    tapi, alhamdulillah bila difikikan kembali aku bersyukur dapat kursus perancangan bandar dan wilayah di UTM ni.

    Ini adalah post lama, waktu mula2 aku berada dalam kursus ni, tpi, skrg alhamdulillah, minat tu mulai bercambah. :)

    ReplyDelete
  13. bguslar kalo dh start minat.. tp jgn sekerat jalan jer.. rmai mmber aku smpai final year quit sbb mmng x minat.. so dh buang masa wlpon boleh bwk tp x de minat yg kuat dlm field nie..

    ko kalo dh hbis dip nie still ade chance lagi tuk smbg degree yg ko minat 2.. sbb usia msih muda lg.. aku just advice jer kalo x nk ambik point trpulng..

    ReplyDelete
  14. salam..tumpang tnye...perancangan bandar n wilayah niyh mcm mana..ssh x??ade temuduga bla nk masuk ????kena result mcm mana eh...bole tlg..sb sy budak lepasan spm...

    ReplyDelete
  15. Thankg Green..INsyaallah degree saya akan sambung juga bidang ni..takpun tukar bidang yang lebih sesuai untuk saya..:)

    Shera : Hai w'salam, kos ni, berasaskan studio, macam kos senibina jugak, ada lukisan teknikal, so memang akan tak tidur malam lah buat kerja studio, tapi skop dia lagi luas, contoh kalau senbina fokus kepada bangunan, interior design fokus dalaman bangunan, perancangan bandar pula fokus aspek-aspek luar daripada bangunan, maknanya bandar itu sendiri, so lagi meluaslah,

    tiada temuduga..

    perancangan ni gabung sedikit sains sosial, kejuruteraan, sains, matematik, senibina, dan seni.

    dulu result biasa2 pun dah boleh masuk, tapi sekarang ni dah lebih ketat..

    so kena dapat matematik sekurang2nya lulus, lebih baik A2 dan ke atas..atau A- ke A+

    adik kena tahu sedikit tetnag asas lukisan kejuruteraan dan matematik..

    serta mempunyai minat dalam bidang sains sosial dan kemanusiaan..

    ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau minat tp kelulusan biasa2 je mcm mana? mmmm lps spm nak kena mintak apa? agak2 kalau drpd civil engineering boleh tak pg perancang bandar n wilayah.. :)

      syakina17@gmail.com

      harap dpt bg pandangan :)

      Delete
    2. Saya pun dapat course ni. Dah 4 bulan. Tapi taktahu mampu ke bawa. Nak tukar, tapi kesian kat mak ayah. Saya buntu :(

      Delete
  16. Salam,,
    sy adlh bdk pljr lpasan spm.Time spm dlu sy ada ambl course hortikultur hiasan dan landskap..mgkin itu slh 1 sbb mgapa sy tgrak hati utk plih course prancgn bdr&wlayah ni..ada jg senior sy sblum ni yg mmilih course tsbut.nmpak menarik. Sy nk tau BAGAIMANA SKOP/PELUANG PEKERJAANNYA PULA ???

    ReplyDelete
  17. W'salam,
    hai Syady. Saya tak arif sangat nak bagi tips tentang kerjaya dan masa depan . Lebih baik awak refer kepada kaunselor kerjaya atau kaunseling di sekolah awak.

    Tapi, bagi pendapat saya
    kalau waktu SPM ambil hortikultur hiasan dan landskap..saya rasa,
    lebih baik awak sambung diploma bidang rekabentuk landskap, pertanian, dan bidang2 yg berkaitan.contohnya kat UPM atau UTM..
    Tapi, kalau awak nak belajar skop yg lebih luas,
    ambilah perancangan bandar dan wilayah. Memang menarik tapi tough sikit..sebab skop lebih luas.

    Peluang pekerjaan boleh pergi ke kerajaan atau swasta (firma)

    Perancang bandar memang diperlukan terutamanya bagi negara membangun seperti Malaysia ni..

    Khidmat perancang bandar memang akan sentiasa diperlukan untuk menyelia bandar bandar melalui peroses pembangunan semula,perancangan pelancongan, pengurusan trafik dan banyak lagi..

    Skop perancangan bandar dan wilayah serta peluang pekerjaannya sangat luas..
    :)

    ReplyDelete
  18. xie-xie ..
    bunyinya mnarik. nnt,slpas result upu diumumkn n jika sy bjaya mjdi slh seorg siswi town planner ni..sy akn kongsikn dcni.
    gembira dpt join Life is full !
    ;)

    ReplyDelete
  19. Your welcome,

    Perancangan bandar memang menarik! :)
    Insyaallah. Semoga berjaya!
    Terima kasih :)

    ReplyDelete
  20. I google-ing for SAINS (PERUMAHAN, BANGUNAN DAN PERANCANGAN ) (KEPUJIAN) (PERANCANGAN BANDAR DAN WILAYAH) and I found this.

    Okay tak kos ni? sebab saya TERdapat kos ni kat USM.

    ReplyDelete
  21. Salam, Zaza,

    kalau kat USM, saya tak pasti skop pembelajaran dia, tapi awak BETTER refer ke kaunseling sekolah awak ke, atau ibu-bapa awak ke, atau laman web USM sendiri untuk tahu lebih lanjut tentang kos tu..

    Tapi, saya rasa mungkin Sains (Perumahan, Bangunan dan Perancangan ) (Kepujian) Perancangan bandar dan wilayah di USM tu lebih baik dan okay...

    As long as you'd love to study it.

    Bidangnya mungkin tak sama beza dengan Diploma Perancangan Bandar dan Wilayah di UTM :)

    ReplyDelete
  22. Sekarang ni, saya suggest kan awak refer banyak banyak tentang kos ni, apa bidang dan cabang dia, baru awak boleh terima untuk belajar lebih lanjut di IPTA nanti..

    dan ia akan melibatkan karier awak dan masa depan hidup awak..

    Sebab, kadang-kadang memang kita akan TERdapat untuk sesebuah kos tu..kerana sistem UPU menggunakan komputer..lagi-lagi kos yang bukan kita hendak/minat.

    ReplyDelete
  23. Okay thanks for your advise! Lepas pikir elok-elok balik, saya mungkin akan reject offer USM tu kot. Tunggu keputusan UPU nanti.... nak sambung law.

    ReplyDelete
  24. Salam, tawaran USM tu bukan under UPU ke?

    Okay, all the best. semoga awak akan lebih HAPPY & BERSUNGGUH-SUNGGUH untuk belajar dalam bidang dan cabang yang awak sendiri minati, Zaza! :))

    ReplyDelete
  25. salam, saya nak tanya kos ni banyak kepada hafalan atau kiraan?

    ReplyDelete
  26. aq bdk ijazah town planning Uitm...mule2 terjebak dgn kos ni,mmg nk giler lah...nk mati pun ada...but dah jd senior n otai dlm bidang ni...rse nyer da mcm "air lalu" je...yg penting be creatif...^_^

    ReplyDelete
  27. Salam, Fazliyana,
    Diploma Perancangan Bandar dan Wilayah ni merangkumi kedua-duanya sekali, ada subjek yang belajar pasal akta-akta perancangan dan pemajuan, contonya Akta Kanun Tanah Negara yang menerangkan tentang syarat-syarat yang perlu dipatuhi dalam proses merancang dan membangun, ianya memerlukan pelajar menghafal akta-akta penting tersebut..Kiraan pun ada, tetapi tidaklah susah mana, kiraan seperti matematik moden sahaja terutamanya semasa hendak membuat pelan susunatur sesebuah projek pembangunan seperti perumahan dsb, kiraan diperlukan untuk mengetahui jumlah unit rumah, luas kawasan pembangunan, kepadatan/densiti kawasan dsb . :) Kalau awak jenis kreatif, awak pasti suka mereka bentuk pelan susunatur perumahan, ianya sangat menyeronokkan! :)

    Salam dbsk,
    Alhamdulillaah, kadangkala ianya memerlukan nasib dan kesabaran untuk akhirnya jatuh cinta terhadap sesebuah kursus yang kita pelajari di universiti,bukan? :) Kadangkala, kita pun tidak sangka bahawa kursus yang kita tidak minati itu akhirnya menjadi karier utama kita selepas belajar! Itulah nikmat kesabaran dan berasa gembira sewaktu belajar :)

    ReplyDelete
  28. dbsk,
    Hehe, alhamdulillaah, saya harap anda gembira belajar sekarang! :)

    ReplyDelete
  29. sy pn amik kos sme cm awk.....mule2 study mmg susah giler...rse cm dh give up...tup2...skrg dh sem last in diploma...cm xcye plak....try to be
    happy in this cos...walaupOn susah tp ade keseronokan....btul x?

    ReplyDelete
  30. salam..result upu da kua tp sy gagal..emm nk wat rayuan n xnk mtak kos edu dh..ikut kelayakan,kos nie layak nan sy tp sy xsuke math..sgt2 xsuke..lau mtak kos nie byak x kene guen math?? kompius la nk pilih kos mane skrang nih..tulun jawab yep..tenkiu :(

    ReplyDelete
  31. Deemadiha, betul tu :)

    Miss Eya,kos ni tak banyak guna math, hanya gunakan math basic je seperti math modern, contohnya kena kira ekar sesebuah kawasan pembangunan, ketinggian bangunan, kepadatan/ densiti penduduk dalam sesebuah kawasan, kejuruteraan bandar...semuanya menggunakan math modern yang biasa, jika anda mempunyai minat dalam seni+teknologi+matematik dan pelbagai lagi, bidang ni amat sesuai untuk anda! :)

    ReplyDelete
  32. bro,ape soal ntuk interview kos ni..?? leh share2 ckt x..?? 1 lg kna ade periksa2 ke nnti..?? ak kna gi interview kos ni ntuk sesi 12 nnti..tlg ar ak bro..plez

    ReplyDelete
  33. Setahu saya, waktu saya dapat kos ni, takda interview dikenakan ke atas pelajar yang nak masuk kos ni,.....lazimnya kos senibina ada interview, tetapi perancangan bandar dan wilayah tiada interview, tapi saya tak tahu pula bagaimana untuk sistem pendidikan di masa2 akan datang atau yang terkini!

    Wow, boleh saya tahu, saudara dapat kos ni di ipta mana? Ada interview ya? Satu pembaharuan! Sebab saya dulu masuk kos ni di UTM, tiada interview..Syabas...saudara pergi saja interview itu, kalau dapat, alhamdulillaah, tetapi saudara boleh fikirkan samada untuk terima atau tidak,

    kalau saudara tidak dapat, jangan hampa, banyak lagi saluran untuk sambung belajar boleh refer cikgu-cikgu atau rakan dan juga keluarga..

    ReplyDelete
  34. skung kna interview..
    ak kna gi kat uitm seri iskandar..

    ReplyDelete
  35. Oh, awak dapat UiTM? memanglah ada interview, di UTM tak silap saya tiada interview. All the best Zharif! :)

    ReplyDelete
  36. hai adik...ermmmmm so skrang mcm mane???masih stress lg ka???akak dulu pun study dip URP kat utm semarak nie juga...
    mula2...akak pun ada feeling yg sme...tp after dah blajar semua...lama-lama jadi okey..if nak tahu...nant bla dah keje kite lah org yg paling berkuasa tau...igt tu....k gud luck..

    ReplyDelete
  37. assalam, patutkah sy apply coarse ini,kerna sy ingin mencuba ?sy lepasan spm...ape pndapat awak?

    ReplyDelete
  38. best ker kos ni?sy lpasan stpm..pening arr x tau kos apa nk pilih..boleh ker ambil degree terus?x da basic langsung utk kos ni..

    ReplyDelete
  39. saye lepasan spm . dan ade letak course nie tp tatahu lgsg psl course nie . abg yg suruh amik , so i just click . pilih utm . na tanye , peluang pekerjaan die okay ke ta ? nt after graduate boleh jd ape ? and saye tade amik seni pon , so boleh dpt ke eh ?

    ReplyDelete
  40. nak tanya kalau da abes belajar kerja apa ?

    ReplyDelete
  41. Kepada semua, kos ni memang best dan sangat mencabar! :) Kalau dah habis belajar, jawatan yang boleh dipegang adalah seperti jururancang bandar di bidang swasta, pegawai perancang bandar di sektor kerajaan, manakala boleh juga memilih untuk menjadi warga pendidik/pensyarah di universiti2 atau kolej tempatan. :D

    ReplyDelete
  42. salam.. mr.micca.....
    saya br dpt kos ni n kna g interview... dlu
    ada apa2 nasihat x? dorang tny pew ea... dlm tmuduga tu nty..
    takottt gila nih.. huhuhu....
    hope sgt2 dpt bantu sy.. mekaseh!

    ReplyDelete
  43. saya juga student dip perancangan bandar dan wilayah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha. Kak, nak tanya ni. Kos ni ada banyak lukis lukis ea? Macam Lukisan Kejuruteraan kalau dalam SPM. Thanks :)

      Delete
    2. salam..sye ambil course perancang bandar dan wilayah jgak...sye sbenarnyer xmnat pun dalam bidang ini...sye sem 1 sekarang dah 4 blan dah belajr semua nim..stress dengan benda ini semua..boleh bagi pendapat tak supaya saye semangat sikit nak belajr...sem 2 belajr macam mane plak???

      Delete
  44. @Si Loulan, saya tak pernah diinterview semasa dapat kos ni jadi saya tak tahu bagaimana cara mereka interview untuk kos ni. Terima kasih :)

    @Miss Chocolate. Samalah, tahniah! hehe :)

    ReplyDelete
  45. waaaaaaaaa..................sy pon amek gak subjek ni, wlpon juz subjek plhn tp ase mcm subjek wajib jer.... huhuhuhu....... ape2 pon xde yg senang dlm blajar kan, gud luck !!

    ReplyDelete
  46. salam, sy dapat offer diploma perancangan bandar di utm.. kalau sy masuk situ, memang confirm nanti ke semasa dgree nanti, kita akan sambung di utm skudai for degree town planning ni? dan betul ke nanti time nak degree kita tambah setahun saja, itu pun kalau result bagus la time exam nanti?

    ReplyDelete
  47. Shayunk : Betul tu, terima kasih for your response! :)

    ShahiraNasir : W'salam, untuk peringkat ijazah, tidak confirm pelajar diploma akan diserap masuk terus ke Skudai, hal ini kerana, pelajar lepasan STPM, lepasan politeknik juga diambil kira dan diserap masuk ke program ijazah perancangan di UTM Skudai. Justeru, berlaku banyak persaingan antara calon pelajar. Result final yang terbaik sahaja akan layak dipilih sebagai pelajar ijazah perancangan.

    ReplyDelete
  48. Hye! I'm your ex-senior at seri iskndar. =)

    ReplyDelete
  49. assalam...sya lpsan stpm...sya nk taw subjek yg ada dlam kos nie...bleh tlong gtaw x?

    ReplyDelete
  50. jumpa jugk akhirnye,,nak twu pengalaman akak,,sbb sye mnat sgt dlm course ny,,, :)

    ReplyDelete
  51. town planning yer.. :) insyaAllah nak menjejaki town planning sebenarnya sgt mudah... tapi untuk meneruskan niat tu nnt memang payah.. Ikut pengalaman abg ye... abg pon alumuni UiTM town planner..kursus ne sgt best...bile tnye budak junior, knpe u all pilih planning.. mostly jwb sbb tu yg d bagi, dan asal memilih je.. Sbnry mcm anda tahu kursus ini adalah diantara tertua d Malaysia lagi tau... hee bangga siot..! oklaa.. dalam aspek bidang pengajian, kalau kena interview tu sbrnya mudah je.. pertama, korang lukis dalam bentuk 3D, second tu.. interview, mostly akan dapat.. Skrg Uni. Malaysia sibuk nak melahirkan graduan town planner, apa tidaknya, dimana ada ekonomi disitu ada pembangunan, maka di mana ada pembangunan disitulah ada perancangan. :)

    Pengalaman, berbanding dengan kursus mcm spt arkitek, dan sivil eng. mereka pon ada mencedok dari planner.. ala dek kata lain ada berhubungan jg, Mostly dari Uni. Petronas ada town planner tapi dorang dibawa kursus kejuruteraan awam major in town planning. begitu jg uitm, utm, mmg ada town planning, uia, usm.. poli pon ada.. jgn rsau, kursus ini pasti membuat kan anda lain dari yang lain.. kalau berminat, try la.. mungkin anda boleh jadi drafter plan, juru rancang, gis eng. , property developmet, project executive.. byk la... hee tapi lps ambek plnner ne sambung la master, ambek environment ke, transportation ke, gis ke byk lagi.. hehe pendek kata.. Town Planner mmg best! hee wasalam :)

    ReplyDelete
  52. Thanks all for your comments, keep them coming ya! :)

    ReplyDelete
  53. Saye tengok diploma perancangan bandar ni macam susah je...

    ReplyDelete
  54. sy x kreatiff la.. bole ke amik cos nie??

    ReplyDelete
  55. Teringin sangat nak cuba dalam bidang ni dari dulu lagi. Tapi keputusan diploma dapat teknologi pejabat. So parents suruh amek je apa yang datang. Skrg, dah habis diploma lepas sem 5 sebab kos tkda praktikal. I'm thinking of nak amke deg perancangan bandar dan wilayah ni. Hmm do you think its possible..?

    ReplyDelete
  56. Wow , mcm2 info dpt kat sini . AWESOME :D
    Anyway , saya lepasan SPM n now confuse tak tau nk apply course ape -.-'
    Terfikir jugak nk apply course ni . Tapi takut tak boleh bawak . I love math tapi part lukis2 tu yg risau . hehe .
    So far , im aiming for this course . harap2 dapat lahh . Pray for me kayy !

    ReplyDelete
  57. salam ada x nk bg idea tntg thesis?? nk buad kt pekan2 ja ..:)

    ReplyDelete
  58. assalamualaikum......best ke khusus perancangan bandar dan wilayah nie.........ingat nk ambil untuk ijazah......

    ReplyDelete
  59. Assalamualaikum |
    kalo kita amik coz nie kita nnty boleh kejer kt mana ehh |
    saya nk tau sngat sbb saya budak lepasan spm :D |
    n 1 lagy betol kaa bnyak bidang sastera nnty akan belajaq dalam coz nie |

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamualaikim...
      saya nak kongsikan tentang kos ni boleh?ala2 promote..hehehe
      kalau pasal kerja kita akan kerja kat majlis perbandaran..dengan segulung diploma kita bboleh pegang jawatan penolong perancang bandar,segulung ijazah pegawai perancang bandar..bunyi macam best..tp depend pada orang jugak la..heheheh
      dalam kos ni kita xbelajar pasal sastera la tp lebih kepada geografi..ianya melibatkan pasal alam jugak..mgenai appreciation sekeliling..best..seriously kos ni mmg best lg2 kerja studio..apa2 pun kena kentalkan jiwa dan semanga la kalau nak amik kos ni..good luck..:D

      Delete
  60. assalamualaikum
    maaf mencelah..saya student town planning kat UiTM Seri Iskandar..saya mintak kos ni pun sebab kakak saya suruh..masa saya mohon upu ada jugak saya searh internet apa 2 perancangan bandar?bunyi macam best jew perancang bandar dan wilayah..wow..bila dapat saya happy jew..dapaat masuk uitm katakan..btw first sem ok la..best apa dapat tahu tentang segala galanya pasal bandar...berapa ukuran jalan,perletakan rumh ni sesuai kew x dan segala galanya..tapi kalau nak masuk kos nie jiwa mmg kena kental la..kalu x...paham2 sendiri la..apa2 pun kos ni mmg best tpi depend pada diri masing2 la..dulu masa saya mohon kos ni saya langsung xtahu basic tp sekarang alhamdulillah...now I Love Town Planning..:D

    ReplyDelete
  61. As salam. Mahu bertanya, kos ni banyak kaitannya dalam bidang lukisan ea? Maksudnya kalau dalam SPM subjek Lukisan Kejuruteraan banayk ditekankan dalam bidang ni?

    ReplyDelete
  62. Salam . saya pelajar lepasan SPM . Skg ni lagi buntu nak isi UPU yang nak tutup 2/3 hari lagi . Family choice dia letak perancangan wilayah & bandar ni sbg first choice . Tapi sy tak tahu apa2 pasal course ni and belum menimbulkan minat . Kalau boleh tahu , course ni tekankan subjek apa eh ? And need to draw all day long ? Should i put this on first choice ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh .. sama lah !! hehehe . dapat x ? hurm .. saya dapat !!! 2 jun ni masok ..

      Delete
  63. alamakkk post ni macam dh lama je, tp i tgh buntu boleh tak bantuuuu bg nasihat... nak jadi perancang bandar dan wilayah tptakde guidlines supaya sampaiiii ke arah sana hehe... :) syakina17@gmail.com kalau boleh harap tolong tq :)

    ReplyDelete
  64. Kos perancang bandar and wilayah nie depends on subject ape result spm?

    ReplyDelete
  65. salam..sye ambil course perancang bandar dan wilayah jgak...sye sbenarnyer xmnat pun dalam bidang ini...sye sem 1 sekarang dah 4 blan dah belajr semua nim..stress dengan benda ini semua..boleh bagi pendapat tak supaya saye semangat sikit nak belajr...sem 2 belajr macam mane plak???

    ReplyDelete
  66. Haiyyaakkk tlung2... sya ad temuduga kos nie..ape agk2 ap soalan yg akn ditanye ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. btul ke mohamad ikwan..sme la kta..sy pn kna intvew kos ni,besok dh kna prgi..takutnyaaa

      Delete
  67. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  68. salam . kos ni susah tak nk bawak ? and dia lebih kepada apa math/lukisan or apa ? saya lihat kos ni mcm bestt .

    ReplyDelete
  69. hai nak mencelah jugak..saya student dip hotel management, sya mmg minat sngt2 kos toen plnning sblm smbung dip sya tu.... saya bab menghafal xdk msalah 24/7 pon xpa..msalahnya dekt math nieh sya kureng skit..subjek math susah ke x? tringin nk smbung degree intke 2014 kos nieh..ada sapa boleh tlong..explain subjek mth dia mcm mana... hope sngt ad komentar tq :)

    ReplyDelete
  70. semoga.... dapat sambung degree dalam course ni.. Ameen... minat sgt... :')

    ReplyDelete
  71. aSSAlamualaikum.. n salam sejahtera..
    nak ucap terima kasih sgt2 kpd en akmal hakim dan kalian semua.. coz sudi share ttg kos nie serba sedikit...
    semoga kita semua bersedia dgn ape jua cabaran y mendatang amiin... ok ^^

    ReplyDelete
  72. Ada sesiapa bole huraikan apa itu "KERAJAAN KETIGA" dalam pentadbiran negara?

    ReplyDelete
  73. tumpang tanya.bleh ke kita ambik course ni tpi x berapa pandai melukis dan x kreatif? dengar mcm best jadi cadang nk mohon

    ReplyDelete
  74. ank akk pun cuba reply cos ni...x tahu la dpt ke tidaknya....tp dia dah kompius sb ada ofer dr kolej cos pengurusan...blh bg pndpt x ank2.akk sndri pun pening..mklumla akk x skolah tinggi dan ni ank yg sulong

    ReplyDelete
  75. Assalamualaikum.post ni mcm dah lama.tapi saya nak tau apa ya akan ditanya masa interview nanti?saya dapat surat temuduga untuk course ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ain yusrina ! kite sme la, sye pon ad interview course ni , kat uitm ,sabtu ni.Dy kate ad ujian melukis x thu nk lukis ape........

      Delete
    2. Jangan risau. kita sama. jumpa di UITM sabtu ni. dia akan paksa kita speaking dan uji kereaktiviti kita. Pasal melukis tu memang ada. tapi cuma sekadar asas melukis. seperti bentuk bulat, petak dan sbgainya.

      Delete
    3. sorry mncelah..., sy jgax dpt intrview cource ny 20/4 ny...tpy sy xtau intrview dy mcmmne.., ad yg ckp ssah,ad yg ckp senang jerk.. arghh.., buntu larhh.., agakk2 ap erkk soaln dy tnye..?? takott pulakk rse.. :/

      Delete