Thursday, November 26, 2009

Selamat Hari Raya Aidiladha~!

Assalamualaikum warrahmatullah hi wabaraktuh,

hehe pada pagi yang mulia ini( waktu aku taip post ni starting time pada pukul 9:06 a.m) Aku nak jadi alim sikit pagi ni. ahak3.

So, as you guys know( especially Muslims ) Today is the day of Hari Raya Qurban. a.k.a Hari Raya Aidiladha. Pada hari ni sudah diketahui umum pada paginya akan berlangsunglah ibadah qurban dan juga solat aidiladha. Ini la beberapa maklumat yang aku rasa berguna untuk pembaca blog aku ni ye tentang ibadah qurban~ :)


Qurban atau Udhiah bermaksud menyembelih haiwan yang tertentu jenisnya daripada ternakan yang dikategorikan sebagai al-an'am iaitu unta, lembu (termasuk kerbau), biri-biri dan kambing pada Hari Nahr atau Hari Raya Haji (10 Zulhijjah) dan pada hari-hari Tasyrik (11,12 dan 13 Zulhijjah) kerana bertaqarrub (mendekatkan diri) kepada Allah.

HUKUM MELAKUKAN IBADAH QURBAN

  • Imam Syafie berpendapat hukum melakukan ibadah qurban ini adalah sunat Muakkadah iaitu sunah yang amat digalakkan atau dituntut ke atas setiap individu Muslim yang merdeka, berakal, baligh lagi rasyid serta berkemampuan melakukannya sama ada sedang mengerjakan haji ataupun tidak sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.

  • Makruh meninggalkan ibadah ini bagi orang yang mampu melakukannya.

  • Hukum qurban ini menjadikan wajib jika seseorang itu telah bernazar untuk melakukannnya atau telah membuat penentuan (at-ta'yin) untuk melaksanakannya seperti seseorang berkata "lembu ini aku jadikan qurban". Jika tidak dilakukan dalam keadaan ini maka hukumnya adalah haram.

  • Daging qurban wajib tidak dibenarkan untuk dimakan oleh yang empunya qurban dan tanggungannya.

Semuanya di copy daripada laman web al-azim :D

Selamat Meraikan dan Menyelami Maksud Sebenar Hari Raya Aidiladha/Qurban ini.

Maaf Zahir & Batin~


Raya kat mana?Kirim salam family ehh~ ;D

No comments:

Post a Comment